Pierwsze ciasto wypatrzyłam u Ani -jest to pyszne ciasto śmietanowe .Pozwolę sobie skopiować przepis ,bo warty uwagi i polecenia.
CIASTO SMIETANOWE
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
20 dag śmietany 22%
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Jajka ubijam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po łyżce śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Keksówkę o długości 25 cm wykładam pergaminem, wlewam do niej ciasto, nakrawam na środku nożem, aby równo pękło gdyby mu się pęknąć zachciało.
- Piekę ok 50 minut (nie otwieram w tym czasie piekarnika).
- Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem, bądź nakładam na wierzch polewę czekoladową.Ja dałam 1,5 szkl. mąki zwykłej i 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej i zrobiłam 2 porcje oraz dodałam zapach cytrynowy.
Drugie ciasto to trik cukierniczy według mnie ,ale pyszne i jeśli się nie powie mylaco przypomina sernik w ciemnym cieście.Śmietany się uzbierało ,bo mleko wiejskie pije Staś(kot) a śmietana została.Oczywiście i w tym przepisie ciut zmieniłam a to dlatego,że moja śmietana była co prawda z większą zawartością tłuszczu,ale nie miała konsystencji gęstej śmietany.Tym razem przepis wypatrzyłam tui również go przekopiuje do siebie.,żeby go nie szukać,bo z pewnością jeszcze go wykorzystam.ŚMIETANOWIECSkładniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki kakao
- 0,5 szkalnki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Po tym czsie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.
Masa:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 śmietany 18% po 400 ml
- 2 budynie waniliowe
- 1 puszka brzoskwiń lub ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)
- Piekarnik nagrzać do 1700C .
Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować.
Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć owoce.
Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.
Smacznego!
Ślinka cieknie, lecę do kuchni!:D
OdpowiedzUsuńOjej... apetyczne takie ;-))
OdpowiedzUsuńno weź ... głodna jestem i zaśliniłam klawiaturę :D jutro sobie wydrukuję przepisy
OdpowiedzUsuńOdbierz u mnie na blogu wyróżnienie;-)
OdpowiedzUsuńhttp://barbaratoja.blogspot.com/2010/10/wyroznienie_27.html
porywam kawałeczek do herbatki! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń