Obserwatorzy

trwa inicjalizacja, prosze czekac...shoutbox

Mój sklepik

Mój sklepik
Zapraszam-mój sklepik

środa, 27 października 2010

Upieklam

Upieklam 2 ciasta a ostatnio nie czesto to robie ,ale zobaczylam przepisy u was na blogu i spróbowałam ...Wyszly pyszne.

Pierwsze ciasto wypatrzyłam u Ani -jest to pyszne ciasto śmietanowe .Pozwolę sobie skopiować przepis ,bo warty uwagi i polecenia.

CIASTO SMIETANOWE
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
20 dag śmietany 22%
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Jajka ubijam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po łyżce śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Keksówkę o długości 25 cm wykładam pergaminem, wlewam do niej ciasto, nakrawam na środku nożem, aby równo pękło gdyby mu się pęknąć zachciało.
  4. Piekę ok 50 minut (nie otwieram w tym czasie piekarnika).
  5. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem, bądź nakładam na wierzch polewę czekoladową.
     
    Ja dałam 1,5 szkl. mąki zwykłej i 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej i zrobiłam 2 porcje oraz dodałam zapach cytrynowy.

    Drugie ciasto to trik cukierniczy według mnie ,ale pyszne i jeśli się nie powie mylaco przypomina sernik w ciemnym cieście.Śmietany się uzbierało  ,bo mleko wiejskie pije Staś(kot) a śmietana została.Oczywiście i w tym przepisie ciut zmieniłam a to dlatego,że moja śmietana była co prawda z większą zawartością tłuszczu,ale nie miała konsystencji gęstej śmietany.Tym razem przepis wypatrzyłam tui również go przekopiuje do siebie.,żeby go nie szukać,bo z pewnością jeszcze go wykorzystam.
     
      ŚMIETANOWIEC
    Składniki na ciasto:
  6. 2,5 szklanki mąki
  7. 0,5 szklanki kakao
  8. 0,5 szkalnki cukru
  9. 1 cukier waniliowy
  10. 6 żółtek
  11. 1 margaryna
  12. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czsie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.
Masa:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 śmietany 18% po 400 ml
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 puszka brzoskwiń lub ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)
  •  Piekarnik nagrzać do 1700C .
    Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować.
    Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć owoce.
    Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.
    Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.
    Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie, lecę do kuchni!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. no weź ... głodna jestem i zaśliniłam klawiaturę :D jutro sobie wydrukuję przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Odbierz u mnie na blogu wyróżnienie;-)
    http://barbaratoja.blogspot.com/2010/10/wyroznienie_27.html

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam kawałeczek do herbatki! :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń